19.7.15

Can Serraparera enceta els seus cursos monogràfics per a autònoms i empreses en consolidació



Si són autònoms sabran que posar preu a productes i serveis és una de les principals cabòries que afronten els nous emprenedors i això que aquest “és un aspecte clau perquè el negoci vagi bé o fracassi” subratlla la formadora Eulàlia Balañà, d’EBCCE.

De que el preu es calculi bé pot dependre que l’empresa sigui competitiva i s’obtingui rendibilitat, tanmateix, i després de més de 25 anys assessorant a emprenedors, Balañà constata com encara es prenen decisions a la balí-bala.

“Saben què suposa per un petit comerç aplicar un 10% de descompte?” va preguntar ahir la formadora a un grup de nous empresaris i emprenedors cerdanyolencs. Calcular el nombre de productes de més que el botiguer hauria de vendre per recuperar el percentatge descomptat era un dels exercicis pràctics del seu curs.  El monogràfic d’un matí, Com posar el preu als meus productes i/o serveis? ,  encetava ahir, al centre d’Ocupació de Can Serraparera,un nou programa formatiu per a emprenedors.

Balañà, que va compartir amb els seus alumnes la “fórmula màgica” per sortir al mercat, explica que ha impartit el curs més de 1.000 vegades i que mai deixa de sorprendre’s. “Invertim molt de temps a captar clients, que és el més difícil del negoci i en canvi no sempre sabem defensar un preu just”, va advertir.

Els 8 passos per fixar preus

L’objectiu de tota empresa és maximitzar els guanys i per això no hi ha altre secret que generar més ingressos que despeses. Ser conscients dels costos reals (fixes i variables) i del marge que es vol i s’ha d’obtenir per complir la màxima així com fixar objectius són algunes de les claus, la resta es tan senzill com, calculadora en mà, destinar un temps als comptes. I saber, és clar, les fòrmules per calcular-ho.

Vuit són els passos que segons Balañà tot bon emprenedor hauria de tenir en compte abans de valorar els seus serveis o productes: saber els objectius dels preus, aquests poden variar des del prestigi a la supervivència; conèixer el mercat i la seva capacitat de compra; determinar l’elasticitat entre demanda i preu; la relació entre demanda, cost i benefici a més; d’analitzar la competència, seleccionar una política i un mètode de fixació de preus per finalment fixar el preu final.

El curs, de caire pràctic, va facilitar les eines necessàries d’això que explicat sembla tant complex. Amb aquesta sessió formativa s’inaugurava ahir la sèrie de monogràfics de formació del departament municipal de Creació i Consolidació d’empresa.

Ser un bon professional no és el mateix que ser un bon empresari

El nou programa formatiu de Can Serraparera té com a objectiu contribuir a “millorar les habilitats en gestió empresarial d’empreses en consolidació i perquè persones que tenen una idea de negoci aprenguin formes competitives i rentables de tirar-la endavant”, expliquen des del servei municipal de Treball i Promoció econòmica.

Totes les sessions, que s’imparteixen a la masia de can Serraparera des d’aquest mes de juliol i fins desembre són de caire pràctic, gratuïtes i permeten apuntar-s’hi de forma independent.

Dimecres vinent hi haurà un curs sobre imatge personal i empresa; altres temàtiques previstes a partir de setembre són l’emprenedoria en femení, l’ús de les TIC i sobre aspectes fiscals i administratius. També s’ofereixen cursos per captar clients o per aprendre a presentar productes i serveis als inversors i aconseguir així finançament alternatiu.

“No és el mateix ser bo en l’ofici que ser empresari”, indiquen des del servei de Creació i Consolidació d’empreses, per exemplificar la necessitat de formació específica en la gestió.

Entre les funcions del servei, que organitza cursos adaptats al perfil de l’emprenedor cerdanyolenc des de principi de la dècada del 2000, encara segueix tenint pes la de convèncer i sensibilitzar al nou emprenedor que li cal formació extra. Posar-se les piles en gestió o alfabetització digital, per citar dos bàsics, és l’ABC d’un bon emprenedor

El programa de cursos monogràfics està cofinançat per la Diputació de Barcelona. 

Categories: ,